wordpress web stranicu

Kako kreirati WordPress web stranicu u 3 jednostavna koraka

  • 6 min čitanja

Rating

4.6
(11)
Imati modernu, izgledom čistu i SEO optimiziranu web stranicu je must-have danas za svako poslovanje. Prošli su dani kada bi mogli dobiti neke osnovne HTML template-e, kreirati statičku web stranicu i reći da imate poslovnu web stranicu.

Moderne web stranice moraju upoznati najveće standarde dizajna, biti optimizirane za zadnje Google-ove algoritme i ponuditi krajnjim korisnicima jedinstveno i zaokupljeno iskustvo. Srećom, postoji platforma koja nudi sve to, a to je WordPress.

WordPress je besplatan CMS koji omogućava da imate vlastitu web stranicu bez njezinog kreiranja iz skice.CMS je softver koji je instaliran na server vašeg hosta. Vaš pružatelj hosta će vjerojatno imati proces instalacije u jednom kliku kako bi vam pomogao da imate instaliran CMS.

Jednom kada je instaliran, možete se ulogirati u svoju stranicu kao admin i dodavati slike, tekst i drugi sadržaj. Možete koristiti sadržaj koji ste dodali kako bi kreirali blog postove i druge forme sadržaja kao stranica proizvoda ili da bi prikazali poslovni portfolio na svojoj web stranici.

Zašto koristiti WordPress?

Iako postoji mnogo CMS-a za izabrati (Joomla, Drupal itd.), WordPress je uobičajeno najbolji izbor za većinu ljudi. Preko 72 milijuna aktivnih korisnika koristi WordPress. Oko 30% svih stranica na Internetu je pokrenuto na WordPressu.Ako čitate ovaj vodič, vjerojatno ste već odlučili izgraditi svoju web stranicu na WordPressu.


Ali, u slučaju da i dalje važete opcije, bacimo brzi pogled na to zašto je WordPress najbolji izbor za kreiranje web stranica.
  • Lako ga je instalirati. Većina servisa ima opciju instaliranja jednim klikom gledajući na to koliko puno ljudi ga koristi.
  • Open source. Ovo znači da je besplatan i korišten od puno ljudi. Osim smanjenja troškova, ovo isto znači da postoji velika zajednica iza njega, pa ako zapnete s nečim, uvijek možete pitati ljude da vam pomognu.
  • Idealan za one ne-tehnički snalažljive koji žele uspostaviti svoju online prisutnost na brzi i isplativ način.
  • Visoko prilagodljiv. Možete skinuti puno besplatnih (ili plaćenih) tema i instalirati ih na svoju web stranicu u nekoliko minuta.
WordPress nudi puno više, ali ovo su ključne stvari. WordPress je lako instalirati i postaviti, daje vam pristup širokoj zajednici entuzijastičara, koji vam mogu pomoći i lako je prilagodljiv, pa se možete pobrinuti da vaša web stranica izgleda kako vi želite.

Kreiranje WordPress web stranice

Postoje 3 koraka za kreiranje web stranice koristeći WordPress.

  1. Izaberite svoj hosting i ime domene

Prva odluka koju trebate napraviti jest izabrati između korištenja WordPress.com (besplatno) ili WordPress.org (plaćeno, samostalno hostano).Unatoč činjenica da prvi izbor ne traži troškove, visoko vam preporučam da izaberete samostalno hostiran WordPress.Zašto?

Prvo od svega, prosječni troškovi za hostanje web stranice su oko 10€ po mjesecu, što je zanemarljivo. U drugu ruku, prednosti ima mnogo.Jedna od glavnih prednosti je mogućnost odabira imena vlastite domene.

Ako odlučite ići sa besplatnom opcijom, vaše ime domene će trebati uključiti wordpress.com kao ekstenziju. Zbog toga, vaše ime domene će biti imevašewebstranice.wordpress.com.Ako vam je pisanje bloga hobi, to bi moglo biti ok za vas, ali ako ste vlasnik nekog poslovanja bilo koje vrste, ovo će izgledati neprofesionalno.

Odabirom WordPress.org opcije, možete imati domenu koju želite (ako je dostupna) i ekstenziju koju želite. Na primjer, možete imati web stranicu zvanu vašawebstranica.com.Kako bi podigli svoju stranicu i pokrenuli ju, prvo trebate izmisliti ime za svoju web stranicu i registrirati ju.

Objasnimo dva izraza:
  • Ime domene je ime vaše web stranice. Na primjer, www.Google.com ili oxidian.ch
  • Web hosting je dom vaše web stranice. To je web server koji pohranjuje sve podatke koje objavljujete na svojoj web stranici (tekst, slike itd.) i omogućava vam da koristite ime vaše domene.
Postoji stotine pružatelja hostinga, izaberite jedan i registrirajte svoju web stranicu sa njim. Prvo trebate registrirati ime vaše domene, a zatim izabrati web host (neke tvrtke nude obje usluge u jednom paketu za pogodnosti).


wordpress web stranicu

Izvor

Nakon što ste napravili sve to, vrijeme je da instalirate WordPress.

  1. Instalirajte WordPress

Ovo je najlakši dio. Prijavite se u svoju hosting nadzornu ploču i potražite WordPress ikonu.

wordpress web stranicu

Izvor

Kliknite na nju. Nakon toga, trebat ćete unijeti ime web stanice, korisničko ime admina i lozinku za svoju web stranicu. Ne brinite; sve ovo možete promijeniti kasnije u WordPress postavkama ako ćete trebati.

3. Konfigurirajte svoju novu web stranicu

Čestitke, sada imate WordPress web stranicu. Zadnja stvar koju trebate napraviti prije nego što počnete kreirati sadržaj je konfigurirati svoju novu web stranicu.

Prvo trebate izabrati svoju temu. Možete izabrati od stotine besplatnih tema pretražujući biblioteku WordPress tema ili možete otići na stranicu kao Theme Forest kako bi kupili premium teme. Uobičajeno su vrijedne troška pošto će biti kodirane profesionalno sa zadnjim standardima izrade na umu.


wordpress web stranicu

Izvor

Nakon toga, trebate dodati neke dodatke, tj. pluginove. Dodavanje plugina dodaje mnogo funkcionalnosti na vašu web stranicu. Izbor plugina ovisi o tome kakvu vrstu web stranice kreirate (ecommerce, blog itd.)Osim tema i dodataka, možete konfigurirati različite opcije u tabu postavka. Jednom kada ste gotovi s tim, vrijeme je za kreiranje sadržaja!

Zaključak

WordPress je jedan od CMS-a na raspolaganju, pogotovo za ljude koji nemaju vremena učiti kako kodirati. Možete postaviti WordPress web stranicu u sat vremena i početi kreirati svoj sadržaj odmah nakon toga.

Nadam se da razumijete osnove kreiranja WordPress web stranice. Kako god, osnove koje sam pokrila ovdje nisu dovoljne ako želite kreirati konkurentnu web stranicu, pogotovo ako ste u ecommerce poslu.

STVORIMO NEŠTO NEVJEROJATNO ZAJEDNO!

Koliko je bio koristan ovaj post?

Kliknite na zvijezdu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 4.6 / 5. Vote count: 11

No votes so far! Be the first to rate this post.

Podijelite članak:

PRIJAVITE SE NA NAŠ Newsletter

Preporučeni