Kako jedan Website Check može pomoći Vašoj Web stranici

prijevod web stranice

Website Check ili provjera web stranice, jedna je od glavnih provjera koje treba učiniti prilikom objavljivanja vaše web stranice. Ova se provjera mora obavljati profesionalno i detaljno. Posljednja stvar koju biste željeli da se dogodi jest da se nakon puštanje stranice live na njoj pojavi duga lista problema i bugova za riješiti. U ovom članku proći ćemo popis stvari koje treba provjeriti nakon izrade web stranice.

Website Check lista

website check

Prilikom obavljanja tehničke provjere web stranica postoje neki ključni elementi na koje treba obratiti pozornost. U nastavku slijedi popis obaveznih elemenata za provjeriti nakon izrade web stranice:

Struktura URL-a – provjerite strukturu URL-ova web stranica na Vašoj web stranici. Provjerite jesu li URL-ovi dobro strukturirani, bez ikakvih nepotrebnih simbola.
Primjer dobro strukturiranog URL-a: www.primjer.hr/stranica, primjer lošeg strukturiranog URL-a: www.ecample.com/p?=132

Google Analytics – provjerite je li Google Analytics ispravno konfiguriran za Vašu web stranicu. Više o Googleovoj analitici možete saznati u ovom članku.

Google Search Console – Provjerite je li postavljen Google Search Consolea i je li povezana s Google Analytics.

Google Sitemap za XML – Pobrinite se da je Google Sitemap XML pravilno generiran i konfiguriran na Google Search Consoleu.

Schema.org – Provjerite je li Vaš sadržaj definiran Schemaovim podacima o mikro-podatcima

Favicon – Nemojte zaboraviti provjeriti je li ispravan favicon postavljena za Vašu web stranicu, ako to nije ispravno prikazano, provjerite prenesene veličine favicon

Formulari – Provjerite jesu li svi formulari na Vašoj web stranici ispravni i provjerite šalju li se ispunjeni formulari na točnu mail adresu

Language code – Provjerite je language code pravilno postavljen

Stranica 404 – Provjerite prikazuje li se točno 404 stranica

Meta opis – Provjerite imaju li sve stranice prilagođeni meta opis

H1 oznake – provjerite upotrebljavaju li se H1 oznake ispravno kod svakog sadržaja

Vrijeme učitavanja web stranice – testiranje brzine učitavanja Vaše web stranice, stranice s usporenim učitavanjem štete iskustvu korisnika i SEO-u

RSS – Provjerite radi li Vaš RSS ispravno

Traka za pretraživanje – Ako Vaša web stranica koristi traku za pretraživanje, provjerite radi li ispravno

Alt text – Provjerite da li objavljene slike imaju postavljen alt text koji opisuje što prikazuju

Provjera stila teksta – Provjerite jesu li upotrebljena veličina i stil fonta isti na svim stranicama

Kompatibilnost s društvenim mrežama – provjerite je li sadržaj kompatibilan za dijeljenje na društvenim mrežama, te u kojem obliku se tamo prikazuje

Kompatibilnost s uređajima – provjerite izvedbu web stranice na različitim uređajima

Kompatibilnost s web preglednicima – provjerite izvedbu web stranice na različitim web preglednicima

Ukoliko neke od gore navedenih komponenti nisu prošle test, treba što prije ukloniti nastalu grešku.
Problemi web stranice

Dobro konfigurirane web stranice znače odlično korisničko iskustvo za sve Vaše posjetitelje i bolje SEO rezultate. Vaša stranice je posjećenije jer ju korisnici lakše pronalaze kod pretraživanja.

Preporučujemo da pokrenete HTML validatore na svojoj web stranici kako biste bili sigurni da nema kršenja koda. Međutim, oštećeni HTML kôdovi se pojavljuju češće nego što mislite, pa čak i iskusni programer može napraviti ove male pogreške. Preglednici različito tumače nevažeći HTML; dok neki mogu prikazati Vašu stranicu, unatoč neispravnosti Vašeg koda, drugi možda neće ispravno prikazati Vašu stranicu i to može utjecati na Vaš conversion rate.

Slaba brzina učitavanja web stranice također je jedna od najčešćih problema otkrivenih prilikom provjere web stranica. U većini ovih slučajeva web stranica se učitava vrlo sporo, što rezultira višim bounce rateom početne stranice. Ovisno o tome u kakvom je stanju Vaša web stranica, postoje različita rješenja za ovaj problem. Postoji nekoliko osnovnih stvari koje možete promijeniti za povećanje brzine učitavanja:

  • Server – provjerite mogućnosti servera koje pruža Vaša hosting tvrtka i promijenite Vaš hosting paket ako je potrebno
  • Komprimirajte HTML – koristite Gzip ili bilo koji drugi softver koji će komprimirati reakciju HTML-a, što rezultira bržim vremenom učitavanja stranice
  • CSS – optimizirajte CSS za brže učitavanje stranice
  • JavaScript – spriječite učitavanje JavaScripta dok se ne učitaju sve druge datoteke
  • Slike – mijenjajte veličinu slika ukoliko su prevelike i usporavaju Vašu web stranicu

Postoji mnogo alata za provjeru brzine web stranica koji će Vam pomoći pri mjerenjima i prijedlozima o tome kako poboljšati to područje Vaše web stranice.

Broken links također mogu pridonijeti nižim conversion i višim bounce rateom početne stranice. Predlažemo da pretražujete web stranicu da biste otkrili sve broken links i 404 stranice. Za to možete upotrijebiti Ahrefsovu analizu web stranice. Nakon završetka pretraživanja weba, dobit ćete detaljno izvješće o svim pronađenim problemima. Jedan website check na početku izrade i puštanja stranice live, može Vam uštediti puno vremena kasnije.

Zaključak

Website check može vam uštedjeti puno vremena, isto kao i organizacija izrade i korištenje ispravnih alata. Uvijek provjerite da su svi važni elementi website checka testirani prije objavljivanja web stranice.

Prvi dio provjere uključuje neke tehničke elemente, dok su druge provjere omogućuje najbolje SEO rezultate. To će Vam omogućiti da upotrijebite puni potencijal vašeg sadržaja. Kada su sadržaj i URL-ovi dobro oblikovani i jasni za web crowlere i alate za indeksiranje, za sigurno će to imati pozitivan utjecaj na Vaš conversion i bounce rate.

Na kraju izrade svake web stranice napravite detaljno izvješće o izradi i stanju web stranice. Ta su izvješća također korisna za kasnije recenzije sadržaja i web stranice u cjelini. To će vam pomoći pri uvidima u to kako se Vaša web stranica razvija i u kojem smjeru.

Ukoliko želite detaljnu analizu web stranice i provedbu optimizacije, slobodno nas kontaktirajte. Naš Oxidian Team Vas spremo isčekuje.

Podijelite članak:

Pretplatite se na naš newsletter