web development

Izrada web stranica ili Web Development

  • 6 min čitanja

Rating

4.9
(7)
Izrada web stranica (web development) je termin koji se odnosi na posao povezan sa izradom web stranice za internet. Izrada web stranica može rangirati od izrade jednostavne, statične web stranice do gradnje kompletno responzivne web stranice, internet aplikacija (web aplikacija) ili ogromnih društvenih mreža.

U ovom članku, dat ću vam kratak pregled toga što je izrada. Također, govorit ću tehnologijama i metodologiji koje su najčešće korištene, kako bi dobili kratki, ali opsežan pregled subjekta.Od komercijalizacije Interneta (kasne 1990.-te), izrada web stranica je rastuća industrija. Ovaj rast pridonosi uglavnom tvrtkama koje žele prodavati svoje proizvode na mreži.

Usporedivo sa mnogo drugih industrija, izrada web stranica je relativno mlada industrija. Alati i tehnologije se razvijaju konstantno. Mnogo njih je jednostavno za koristiti (open-source softver). Ovo je dovelo do izrade boljih i dinamičnijih web stranica.

Izrada web stranica se može podijeliti u tri aspekta:
  • Client side coding (bavi se stvarima kao što je dizajn web stranice i izgled)
  • Server side coding (uključuje funkcionalnost web stranice i backend sisteme)
  • Tehnologija baze podataka
U današnje vrijeme, izrada web stranica je ključna za mnoga poduzeća. Web stranica nije više opcija za većinu tvrtki, već standardan dio poslovanja. Online prisutnost u formi web stranica, blogova i društvenih mreža je neophodna za uspjeh u digitalnom svijetu.

Prije nego što počnem objašnjavati različite tehnologije i metodologije koje web developeri koriste, počnimo sa definiranjem dva osnovna termina.

Web Development: temeljni termini

Što je web stranica?

Web stranica je kolekcija individualnih dokumenata i mapa napravljenih od teksta, grafike, boja, linkova i formatiranja koja se sastavljaju kako bi kreirali kompletno korisničko iskustvo. Web stranice su uobičajeno asocirane sa imenima domena. Ime domene objašnjava Vašem računalu gdje su sve mape koje su neophodne za prikazivanje web stranice locirane.

Što je web preglednik?

Web stranice su dostupne kroz web preglednike. Web preglednik je aplikacija u računalu koja je u mogućnosti skidanja i prikazivanja mapa i komponenti koje čine web stranicu.

Popularni web preglednici kao što je Google Chrome, Mozilla Firefox i Safari su sve u mogućnosti čitati i interpretirati imena domena, zatražiti neophodne mape za prikazivanje tih web stranica i prikazivati ih na Vašem zaslonu kao web stranica.

Što je web server?

Primarna funkcija web servera je pohranjivanje, obrada i isporuka web stranica klijentima. Komunikacija između klijenata i servera odvije se koristeći Hypertext Transfer Protocol (HTTP).

Stranice koje su isporučene su najčešće HTML dokumenti, koji bi mogli uključivati slike, stilske listove i skripte uz tekstualni sadržaj.Jednostavno rečeno, možemo reći da je web server mjesto gdje Vaša web stranica “živi”.

Web Development: primarne tehnologije

izrada web stranice

Sada kada razumijete osnove izrade web stranice, pogledajmo primarne tehnologije koje web developeri koriste svaki dan za svoje projekte.

HTML

HTML (Hypertext Markup Language) je korišten za specificiranje formata i izgleda web stranice.Ovo je ključ izrade web stranice. Cijela izrada web stranica mora sadržavati nešto HTML-a, jer je HTML temeljn građe na webu.Možete izgraditi cijelu web aplikaciju koristeći samo HTML (iako to zapravo neće učiniti puno).

CSS

CSS (Cascading Style Sheets) je korišten za definiranje stila web stranice.Sa HTML-om i JavScript-om, CSS je tehnologija korištena od većine web stranica za stvaranje vizualno zanimljivih web stranica, korisničkih sučelja za web aplikacije i korisničkih sučelja za mnoge mobilne aplikacije.

Odlična stvar u vezi CSS-a je da definira ciljeve za sve elemente web stranice i uređivanje elementa u CSS-u se primjenjuje na cijelu web stranicu. Na primjer, ako želite urediti boju gumba koji se pojavljuje na nekoliko web stranica, možete to napraviti kroz CSS i svi gumbi će se promijeniti. To je vrlo korisno kada morate napraviti promjene na cijeloj web stranici.

JavaScript

JavaScript je u potpunosti funkcionirajući dinamični jezik koji se može izvršiti izravno u web pregledniku.Korišten je kako bi napravio web stranice interaktivnim i pružio online programe, uključujući video igre. Većina web stranica to koristi, a svi moderni web preglednici to podržavaju bez potrebe za dodacima pomoću ugrađene JavaScript tražilice.

Zaključak

Ove tri tehnologije danas su sastavni dio gotovo svih web stranica. Postoji, međutim, više tehnologija koje se koriste za web development.Na primjer, u Oxidianu volimo koristiti PHP/MySQL kombinaciju. PHP je skriptni jezik na kojem se gradi WordPress.

Već sam pisala o tome zašto je WordPress izvrsna CMS platforma.Izrada web stranica je ključan subjekt koji zahtijeva vremena za potpuno razumijevanje. Sastoji se od mnogih tehnologija i metodologija za izgradnju web projekata kao što su web stranice.

Nadam se da sam Vam objasnila neke osnovne termine, kako bi dobili bolju sliku o tome koje tehnologije su neophodne za dovršiti web projekt.Svi ovi i još puno više elementa potrebni su za razvoj suvremene web stranice ili web alikacije.

STVORIMO NEŠTO NEVJEROJATNO ZAJEDNO!

Koliko je bio koristan ovaj post?

Kliknite na zvijezdu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 4.9 / 5. Vote count: 7

No votes so far! Be the first to rate this post.

Podijelite članak:

PRIJAVITE SE NA NAŠ Newsletter

Preporučeni