Kako skinuti i instalirati WordPress?

Jedan od najboljih načina kreiranja web stranice je korištenje prethodno načinjenog CMS-a, pogotovo ako nemate veliki budžet. I koliko daleko CMS ide, WordPress je definitivno najbolji način za ići.

WordPress je najlakši i najmoćniji CMS za pisanje bloga i web stranice u postojanju danas.

Iako postoji mnogo CMS-a za izabrati (Joomla, Drupal itd.), WordPress je uobičajeno najbolji izbor za većinu ljudi. Preko 72 milijuna aktivnih korisnika koristi WordPress. Oko 30% svih stranica na Internetu je pokrenuto na WordPressu.

Bacimo brzi pregled na to zašto je WordPress najbolji izbor za kreiranje web stranica.

 • Lako ga je instalirati. Većina hosting servisa ima opciju instalacije jednim klikom za WordPress, gledajući na broj ljudi koji ga koriste.
 • Open source. Ovo znači da je besplatan i da ga koristi puno ljudi. Osim što reže troškove, ovo znači da iza njega postoji velika zajednica, pa ako zapnete s nečim, uvijek možete pitati ljude da vam pomognu.
 • Idealan za one ne-tehnički spretne koji žele uspostaviti svoju online prisutnost na brz i isplativ način.
 • Visoko prilagodljiv. Možete skinuti puno besplatnih (ili plaćenih) tema i instalirati ih na svoju web stranicu u roku nekoliko minuta.

U ovom članku pričat ću o tome kako skinuti i instalirati WordPress i kako izabrati najbolji hosting.

WordPress.com ili WordPress.org?

Prije nego što počnete, morate izabrati između korištenja WordPress.com ili WordPress.org. To su zapravo dvije drukčije platforme.

Koja je razlika? Ukratko, jedna je kompletno besplatna verzija, a druga ima neke troškove povezane sa hostingom, ali nudi više opcija.

Pogledajmo obje platforme.

WordPress.com

WordPress.com platforma dobra je za hobi blogere, studente i freelancere. Osnovni paketi su besplatni i sve je odmah postavljeno za vas – omogućavajući vam da se fokusirate na kreiranje sadržaja bez da trebate brinuti o tehničkoj strani.

U drugu ruku, postoje neki ozbiljni nedostaci sa tom platformom:

 • Platforma će odmah smjestiti oglase na vašu web stranicu (čak i ako to ne želite) i uzet će sve prihode od oglasa za sebe. To je velik problem ako imate web stranicu sa mnogo prometa i ako želite zaraditi nešto prodajući mjesto za oglase.
 • Ne možete učitati običajne teme ili pluginove. Imat ćete pristup mnogim unaprijed definiranim temama i nekim pluginovima, ali ako želite prilagoditi svoju web stranicu kako vi to želite, trebat ćete platiti nadogradnju na nekim plaćenim planovima (i čak onda, vaše opcije prilagodbe neće biti tako odlične)
 • WordPress.com ne nudi nikakve eCommerce značajke ili integrirane pristupnike za plaćanje. Pa ako razmišljate o otvaranju web shopa za vaše malo poslovanje, nećete biti u mogućnosti to napraviti.

WordPress.org

WordPress.org platforma je 100% open source i besplatna za korištenje. Kako god, trebat ćete platiti za posvećeni hosting, ali to uobičajeno košta manje od 10€ po mjesecu. Evo glavnih prednosti korištenja WordPress.org za izgradnju vaše web stranice:

 • Imate punu kontrolu nad svojom web stranicom. Ovo je ključna prednost koju WordPress.org nudi – ako ga koristite, imat ćete punu kontrolu nad dizajnom vaše web stranice, temama, pluginovima koje odaberete za instaliranje, metodama oglašavanja (ako ste odlučili koristiti ih), i tako dalje.
 • Možete napraviti novac od vaše web stranice prodajom mjesta za oglase, prodajom svojih proizvoda kroz web trgovinu ili odabirom bilo koje druge metode zarađivanja novaca online.
 • Posjedujete svoju web stranicu i njezine podatke kompletno.

Ukratko, WordPress.com je pristojan izbor za honorarne blogere, studente i sve koji žele povremeno pisati blog kao hobi. Ali WordPress.org nudi toliko naprednih opcija i daje vam kompletnu kontrolu nad vašom web stranicom.

Možete provjeriti spretnu infografiku o prednostima i nedostacima obje platforme ovdje, ali vam visoko preporučam samostalno hostan WordPress.org.

Skidanje i instaliranje WordPress-a

Pretpostavit ću da ste izabrali WordPress.org kao svoj CMS. Postoje dva načina da ga skinete i instalirate i počnete graditi svoju web stranicu:

 • Manualno
 • Automatski (uobičajeno kroz instalacijski proces od jednog klika koji je pružen od svih glavnih web hosta)

Manualno skidanje i instaliranje može postati komplicirano ako baš i niste tehnički spretni i ne nudi nikakve prednosti pred automatskom instalacijom. Ako želite manualno instalirati WordPress, postoji dobar vodič ovdje.

Prije nego što instalirate WordPress kroz web trgovinu, morate ispuniti ova dva koraka:

 1. Registrirati ime domene
 2. Izabrati pružatelja hostinga

Već sam pričala o tim temama pa ću pretpostaviti da već znate kako to napraviti. Ako trebate razjašnjenje, pročitajte ovaj članak.

Prva stvar koju trebate napraviti jest prijaviti se u hosting račun (u ovom primjeru BlueHost) i zatim na svojoj cPanel nadzornoj ploči listajte do sekcije web stranice.

Izvor slike

Kliknite na „Install WordPress“ ikonu ili instalaciju jednim klikom. Oboje će vas odvesti na MOJO Marketplace gdje ćete vidjeti pregled o WordPress-u sa instalacijskim gumbom. Trebate kliknuti na instalacijski gumb kako bi nastavili.

 

Izvor slike

MOJO Marketplace će vas pitati gdje želite instalirati WordPress. Jednostavno odaberete ime vaše domene iz padajućeg izbornika i kliknite na „Check domain“ gumb.

Zadnji korak je imenovati vašu web stranicu, izabrati glavnu e-mail adresu povezanu sa web stranicom i tako dalje. Jednom kada ste gotovi kliknite na instalacijski gumb.

Vaša instalacija će početi i bit ćete u mogućnosti vidjeti traku napretka. Ovo će trajati samo nekoliko minuta. Trebate čekati na ovoj stranici da to završi. Čestitke, sada ste skinuli i instalirali WordPress!

Možete se prijaviti u svoju admin nadzornu proču i početi optimizirati svoju novu web stranicu.

Zaključak

Skidanje i instaliranje WordPress-a nije tako teško. Uvijek preporučam korištenje samostalno hostanog WordPress.org kao najbolje opcije ako ste ozbiljni freelancer, vlasnik malog poslovanja ili ako prodajete proizvode online.

Ako trebate pomoć sa kreiranjem WordPress web stranice, kontaktirajte nas još danas i bit će nam drago pomoći vam.

 

 

Podijelite članak: