Pristup web stranici u izradi pomoću hosts datoteke

  • 6 min čitanja

Rating

4.6
(5)

Česta praksa je da se nova web stranica razvija na istoj domeni kao trenutna produkcijska web stranica koja je dostupna posjetiteljima do trenutka kada se ona zamijenjuje novom web stranicom. Konkretna situacija je da tada postoje dvije različite web stranice koje dijele istu domenu.

Naravno, samo jedna od njih je “prava” odnosno po defaultu dostupna online. Ona druga web stranica obično je dostupna lokalno i putem konkretne IP adrese servera na kojem se nalazi.

U prvom slučaju, web stranica je dostupna po defaultu i do nje se dolazi na klasične načine – bilo upisivanjem URL-a stranice, putem direktne poveznice ili putem tražilica. Za pristup onoj drugoj web stranicu koja je u izradi (ili služi koja služi kao testna verzija produkcijske web stranice) potrebno je napraviti određene izmjene u točno određenoj datoteci operacijskog sustava kako bi se web preglednici (browseri) preusmjerili sa “stvarne” (produkcijske) web stranice na onu u izradi.

Konkretne izmjene odnose se na dolje navedeni primjer koda koji se upisuje u hosts datoteku.

Kroz slijedeće korake možete vidjeti cijeli proces potreban za preusmjeravanje web preglednika sa produkcijskih na testne web stranice. Navedene upute vrijede za operacijske sustave Windows 7 i 8.

1. Otići na lokaciju C:WindowsSystem32driversetc
2. Prekopirati hosts datoteku na desktop
3. Otvoriti hosts datoteku i u njoj na kraju dodati:
88.198.68.42 www.vasa-domena.hr
88.198.68.42 vasa-domena.hr
4. Spremiti datoteku
5. Vratiti natrag hosts file u C:WindowsSystem32driversetc (prekopirat preko stare)
6. Otvoriti web pregledniku i upisati URL Vaše web stranice 7. U web pregledniku trebala bi biti vidljiva nova web stranica
Ako nova web stranica nije vidljiva, potrebno je napraviti refresh učitane web stranice kombinacijom tipki CTRL+Shift+F5Ako se ikada poželite s testne web stranice ponovno usmjeriti na produkcijsku web stranicu, potrebno je samo zakomentirati upisani kod u hosts datoteci. Kod se komentira upisivanjem znaka “#” na početak retka.

Primjer komentiranja koda u hosts datoteci:

#88.198.68.42 www.vasa-domena.hr
#88.198.68.42 vasa-domena.hr

Prateći korake ovog članka, naučit ćete kako omogućiti pristup web stranici u izradi pomoću hosts datoteke.

STVORIMO NEŠTO NEVJEROJATNO ZAJEDNO!

Koliko je bio koristan ovaj post?

Kliknite na zvijezdu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 4.6 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Podijelite članak:

PRIJAVITE SE NA NAŠ Newsletter

Preporučeni