Postavljanje YouTube Kanala: 3 Jednostavna Koraka za Izgradnju Branda Kroz Video Marketing

 • 6 min čitanja

Rating

4.5
(13)
U ovom članku govoriti ću o tome kako pravilno postavljanje YouTube kanala i njegova promocija može služiti kao odličan alat za branding poduzeća. Kako sadržajni marketing (content marketing) svakim danom dobiva na važnosti, a tehnologije omogućuju marketing kroz puno kanala, video marketing počinje imati sve veću ulogu u marketinškim strategijama.

Prema Hubspotovom State of Inbound istraživanju, 48% marketera planira dodati YouTube marketing u svoju marketinšku strategiju u 2017. Čak i ako vaša publika i klijenti nisu direktno vezani za YouTube, činjenica je da trećina svih aktivnosti na Internetu otpada na gledanje videa, a YouTube ima više od milijardu korisnika – što je trećina svih korisnika interneta.

YouTube je više od platforme za distribuciju video sadržaja, on je ujedno i druga po veličini svjetska tražilica, odmah iza Googlea. S obzirom da je Google kupio YouTube i integrirao ga u svoje rezultate pretraživanja, jasno je koliki doseg ta platforma ima. Nije slučajnost da je HighQ 2017. godinu prozvao godinom video marketinga.

Evo nekoliko razloga zašto postaviti YouTube kanal i koristiti ga za marketing:
 • Razvoj autoriteta u svojoj branši
 • Izgradnja povjerenja i kredibiliteta
 • Povećanje prodaje.
Pitanje koje se nameće je kako iskoristiti potencijal YouTube-a za promociju vlastitog branda i poduzeća?U ostatku članka objasniti ću kako kreirati YouTube kanal te navesti načine na koje se može koristiti za distribuciju video sadržaja i promociju.

 1. Kreiranje YouTube kanala

Kako bi započeli potrebno je imati Google račun (account). Ukoliko ga nemate, napravite ga tako što ćete otići na Google, kliknite na „Prijavite se“ i zatim odaberite Više opcija>>Otvorite korisnički račun.

Google – Izrada Google računaNakon što ste kreirali Google račun, posjetite YouTube.com i kliknite na ikonu vašeg profila u gornjem desnom kutu i odaberite Creator studio. Dobit ćete obavijest da morate izraditi kanal (channel) kako bi mogli započeti sa radom. To ćemo sada napraviti.

Kliknite na Create a channel. Na sljedećem ekranu ćete vidjeti vaše podatke. Nemojte kliknuti na Create channel! Ako to napravite kreirati ćete vaš osobni YouTube kanal, ali to nije ono što mi trenutno želimo. Umjesto toga kliknite na dio gdje piše Use business or other name.

YouTubeYouTube će vas sada preusmjeriti na ekran gdje ćete morati kreirat Brand account. Kao što sam rekao, cilj je postavljanje YouTube kanala za brand tj. za poduzeće, pa je ovaj korak potreban (ako već imate Google+ stranicu za vaše poduzeće YouTube će ih automatski povezati).

Upišite ime brenda koje želite (možete ga poslije promijeniti pa slobodno stavite bilo što za početak) i kliknite Create. Čestitam, upravo ste kreirali YouTube kanal za vaše poduzeće!

 1. Optimiziranje kanala i sadržaja

 Sada kada imate YouTube kanal, vrijeme je za uređivanje istog. Kliknite na Edit Layout kako bi započeli. Postavite profilnu sliku i naslovnicu kanala, opis kanala, email poduzeća i linkove do profila društvenih mreža.

Bonus savjet: jedna zanimljiva postavka je uređivanja URL-a vašeg kanala. Ako je kanal stariji od 30 dana, ima više od 100 pretplatnika, profilnu sliku i sliku naslovnice možete urediti URL.

Zašto je ovo važno? Stvar je u tome da će vam YouTube prilikom kreiranja kanala dati URL koji se sastoji od nasumične kombinacije brojeva i slova npr. YouTube.com/channel/ab465cf3.Uređivanje URL-a vam daje mogućnost da sami unesete ime koje će se prikazivati u URL adresi npr. YouTube/channel/imepoduzeća. 

Kada ste zadovoljni postavkama, vrijeme je za dodavanje videa. Kliknite na Upload ikonu i jednostavno odaberite koji video želite dodati na vaš kanal. Prilikom dodavanja videa treba obratiti pozornost na tzv. metadata tj. podatke o videu.

Metadata uključuje sljedeće:
 • naslov,
 • opis,
 • tagove,
 • kategoriju,
 • thumbnail sliku,
 • podnaslove.
Sve ove stvari su vrlo važne ako želite da vaš video rangira visoko u tražilicama. U uvodu sam spomenuo  kako je YouTube zapravo tražilica, a upravo optimizacija metadata pomaže da se vaš video pojavi prvi vrhu rezultata za zadanu ključnu riječ.

Jedan od najvažnijih elemenata metadata je naslov videa. Tubular Insights je napravio zanimljivo istraživanje o dužini naslova YouTube videa i došao do informacije da su naslovi videa na YouTubeu puno kraći od onih na Facebooku. Evo rezultata: 


 Broj riječi u naslovuBroj znakova u naslovu
Facebook10.264.8
YouTube6.737.5

Maksimalan broj znakova u naslovu videa je 100, a iz rezultata je vidljivo da kraći naslovi bolje prolaze tj. imaju više klikova. Preporuka je držati naslove manjima od 70 znakova.

Potrebno je obratiti pozornost na još jednu stvar, a to je isključivanje opcije related videos. Osim naslova, pažnju treba posvetiti i opisu u koji se ubacuju ključne riječi za koje želimo rangirati, a pritom treba biti kratak i jasan, jer YouTube može ukloniti svaki video koji se ne pridržava njihovih uputa o kreiranju metadata.

 1. Promoviranje YouTube kanala

 Nakon postavljanja kanala i kreiranja sadržaja, zadnji korak u marketingu pomoću YouTubea je promoviranje vašeg kanala. Premda je glavni cilj svakog video marketing plana visoka pozicija na tražilicama i što veća baza pretplatnika, ove ciljeve nije lako ostvariti, pogotovo ako tek počinjete sa video marketingom.

Na svu sreću, na raspolaganju imate velik broj tehnika i alata pomoću kojih možete promovirati svoj sadržaj i polako izgrađivati brand. Navesti ću neke od njih.
 • Društvene mreže: promoviranje preko društvenih mreža poput Facebooka je brz i efikasan način za povećanje dosega vašeg videa. Najjednostavniji način je otići na URL videa kojeg želite promovirati i kliknite Share ikonu, zatim odaberite gdje želite podijeliti video i to je to. Ipak, u obzir treba uzeti cijelu marketinšku strategiju kako bi plasirali video sadržaj upravo onim korisnicima koji ga žele vidjeti.
 • Optimizirajte video sadržaj za SEO. O ovome sam već govorio prije ali nije naodmet još jednom spomenuti da je optimizacija metadata za tražilice jedan od najboljih načina za dobivanje visokih pozicija.
 • Webstranica i blog. Promovirajte svoj YouTube kanal na webstranici i blogu. Umetnite video sadržaj u objave na blogu kako bi čitateljima pružili bolje iskustvo, ali i usmjerili ih na vaš kanal.
 • Surađujte s drugim kreatorima sadržaja. Naravno da niste jedini na YouTube-u, iskoristite to! Dogovorite snimanje zajedničkog videa sa partnerskim poduzećem ili influencerima. Ovo može biti odlična taktika za podizanje svijesti o vašem brandu.

Zaključak

Sa svojih milijardu+ korisnika YouTube više nije samo mjesto za dijeljenje smiješnih videa o mačkama, koliko god one bile slatke. YouTube je postao moćna platforma za kreiranje branda i privlačenje novih klijenata, bez obzira kojom djelatnošću se bavili.

Postavljanje YouTube kanala, kreiranje video sadržaja i njegova distribucija su važan dio moderne marketinške strategije. Važno je osmisliti dobru marketinšku strategiju i u nju uključiti video marketing.Ljudi žele gledati video sadržaj koji ih zabavlja, ali i informira i nadahnjuje. Ako im to možete pružiti, sigurno ćete izgraditi vaš brand i ostvariti marketinške ciljeve.

STVORIMO NEŠTO NEVJEROJATNO ZAJEDNO!

Koliko je bio koristan ovaj post?

Kliknite na zvijezdu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 4.5 / 5. Vote count: 13

No votes so far! Be the first to rate this post.

Podijelite članak:

PRIJAVITE SE NA NAŠ Newsletter

Preporučeni