Kako postaviti Google Analytics na WordPress web stranicu

Ako imate web stranicu, ali nemate instaliran Google Analytics ili ne znate kako ga instalirati, pročitajte ovaj post. Objasnit ću što je Google Analytics, kako ga instalirati na WordPress web stranicu i koje prednosti možete dobiti.

Počnimo sa time što je zapravo Google Analytics.

Google Analytics je besplatna usluga za web analitiku koja prati i izvješćuje o prometu web stranice.

Možete koristiti Google Analytics (GA) da odgovorite na pitanja kao što su:

 • Koliko posjetitelja dolazi na vašu web stranicu?
 • Koliko dugo ostaju?
 • Koje stranice posjećuju?
 • Gdje vaši posjetitelji žive, koliko su stari itd.?
 • Koje web stranice šalju promet na vašu web stranicu?
 • Koliko posjetitelja ste pretvorili u potencijalne korisnike?

…i još mnogo toga. Ukratko, GA vam može dati kompletan pregled prometa vaše web stranice i izvedbe te vam pomoći da postignete poslovne ciljeve.

Svi od individualnih blogera do velikih korporacija koriste neke vrste rješenja web analitike, a Google Analytics je definitivno jedan od najboljih (i besplatan je, što je uvijek plus).

Svaka web stranica ima neke ciljeve koje vlasnik želi ostvariti. Za osobnog blogera, to bi mogla biti želja da podijeli znanje i da se poveže sa individualcima koji misle isto. Za poslovanje, to bi moglo biti privlačenje prometa i generiranje potencijalnih korisnika.

Bez obzira što je vaš cilj, morate razumjeti svoje posjetitelje kako bi mogli bolje poslužiti njihove potrebe. Bez ove informacije, nema šanse da znate koliko ste blizu da ostvarite svoje ciljeve.

Kako Google Analytics funkcionira?

GA prati posjetitelje vaše web stranice, pohranjujući i sakupljajući podatke kroz kolačiće.

Prvo trebate dodati komad koda na vašu web stranicu kako bi prikupio podatke izvedbe vaše web stranice. Bilo kada kad netko „sleti“ na vašu web stranicu, oni su označeni sa kodom praćenja i njihova „sesija“ počinje.

Sve dok su oni na vašoj web stranici, njihovi podaci će biti sakupljeni i dostupni za vas da ih pogledate. Biti ćete u mogućnosti reći kako su pronašli vašu web stranicu, koliko dugo su ostali, koji sadržaj čitaju itd.

Kod za praćenje bi trebao biti smješten na svakoj stranici vaše web stranicu ako želite sve pratiti kako spada. Ovo će se pobrinuti da je svaki posjetitelj propisno praćen kako će se micati sa jedne stranice na drugu.

Podaci sakupljeni od GA koda za praćenje uključuju korisne metrike, kao što su:

 • Pregledi stranice: konačni broj puta koliko je vaša web stranica viđena.
 • Sesije: broj individualnih posjetitelja koje vaša web stranica prima.
 • Izvor prometa: od kud su vaši posjetitelji došli (Google pretraživanje, društvene mreže itd.)
 • Stopa napuštanja početne stranice: postotak posjetitelja koji su došli na jednu stranicu i odmah otišli.
 • Trajanje sesije: koliko dugo je posjetitelj ostao na vašoj web stranici.

Postoji puno više metrika za analiziranje, sve su jako korisne za svakog vlasnika web stranice.

Kako instalirati Google Analytics na svoju WordPress stranicu?

Prvo, potreban vam je Google Analytics račun. Ako već imate Google račun, jednostavno ga iskoristite za logiranje u Analytics. Ako nemate Google račun, napravite ga.

Kada kliknete na prijavljivanje u Analytics i izaberete račun za korištenje, bit ćete provedeni kroz proces od tri koraka kako bi kreirali svoj Analytics račun.

Nakon što kliknete na prijavu, trebat ćete popuniti neke osnovne informacije o svojoj web stranici. Bitna stvar ovdje je da postavite svoju imovinu. „Imovina“ je vaša web stranica ili mobilna aplikacija.

Možete imati do 50 imovina pod jednim Google Analytics računom. Zbog ovog vodiča, pretpostavit ćemo da imate samo jednu web stranicu i imovinu.

Jednom kada ste sve postavili, vrijeme je da instalirate GA kod na svoju web stranicu.

Kliknite na „Get tracking code“ gumb i bit ćete odvedeni na strancu sa kodom za praćenje i instrukcijama kako ga instalirati.

Izvor: Hubspot

Ovo je Javascript isječak koda koji ćete trebati kopirati na svoju web stranicu.

Postoji nekoliko načina kako ovo možete napraviti, ali vam preporučam da izaberete između dva najbolja:

 • Instalirajte kod manualno
 • Koristite WordPress plugin kako bi instalirali kod

Pogledajmo obje opcije.

Instalirajte kod manualno

Kako bi napravili ovo, ulogirajte se u WordPress nadzornu ploču i kliknite na Appearance>>Editor.

U Theme editor-u, potražite header.php na desnoj strani zaslona.

Kliknite na to i vidjet ćete blok koda (to je header vaše web stranice).

Pronađite dio koda koji izgleda ovako: <body> i kopirajte kod iza njega (bilo gdje prije </body> taga).

Ovo će se pobrinuti da je GA kod za praćenje instaliran u header vaše web stranice. A, pošto je vaš header dio svake stranice na vašoj web stranici, to znači da je kod primijenjen na cijelu web stranicu.

Kliknite na Update gumb i napustite WP nadzornu ploču. Kako bi provjerili radi li kod za praćenje, idite na Analytics nadzornu ploču i kliknite na „Check tracking code status“. Primit ćete obavijest je li sve postavljeno ispravno.

Koristite WordPress plugin za instaliranje koda

Ako ne želite instalirati kod manualno, uvijek možete koristiti treću stranu, WordPress plugin kako bi ga dodali na vašu web stranicu. Postoji mnogo pluginova koje možete koristiti, ali nisu svi potpuno pouzdani.

Kako god, odličan plugin koji može olakšati vaš život je Google Analytics by MonsterInsights. Ovaj plugin vam omogućava da instalirate kod jednostavno kroz sučelje.

Prvo, instalirajte plugin njegovim preuzimanjem sa linka iznad i uploadajte ga na vašu WordPress stranicu kroz Add new plugin>>Upload. Ili, idite na isto mjesto, pretražite plugin i kliknite na instaliranje.

Kada se instalira, postavite ga po instrukcijama. Trebat ćete otići na stranicu postavka i potvrditi svoj Analytics račun.

Nakon što kliknete na to, ulogirajte se sa svojim Google računom i kopirajte kod koji ćete primiti u polje u stranici postavka plugina.

To je to; imate Google Analytics instaliran na svojoj WordPress stranici.

Zaključak

Pokazala sam vam koje informacije o svojoj web stranici možete dobiti korištenjem Google Analyticsa i koje prednosti možete imati od njega. Informacije koje ćete dobiti od GA mogu biti ključne dok ćete htjeti vidjeti koliko ciljeva vaše web stranice je ostvareno.

Google Analytics je najmoćnije dostupno rješenje analitike, a da je pritom besplatno. Lako ga je postaviti i koristiti i preporučam ga svima koji imaju web stranicu.

Ako imate bilo kakva pitanja kako postaviti Google Analytics na svoju WordPress web stranicu ili vam je potrebna pomoć sa analiziranjem izvedbe vaše web stranice, kontaktirajte nas još danas i rado ćemo vam pomoći.

Podijelite članak: