google analytics

Kako postaviti Google Analytics na WordPress web stranicu

 • 6 min čitanja

Rating

5
(8)
Ako imate web stranicu, ali nemate instaliran Google Analytics ili ne znate kako ga instalirati, ovaj će vam tekst pomoći. Objasnit ću vam što je Google Analytics, kako ga instalirati na WordPress web stranicu i koje su njegove najvažnije prednosti.

Za početak definirajmo Google Analytics.

Google Analytics je besplatan alat za web analizu. Pomaže vam pratiti promet vaše web stranice i izvještava vas o istome.

Koristite Google Analytics (GA) kako bi dobili odgovore na sljedeća pitanja:
 • Koliko posjetitelja dolazi na vašu web stranicu?
 • Koliko dugo ostaju?
 • Koje stranice posjećuju?
 • Gdje vaši posjetitelji žive, koliko imaju godina itd.?
 • Koje web stranice šalju promet na vašu web stranicu?
 • Koliko ste posjetitelja pretvorili u potencijalne korisnike?
…i još mnoga druga.

Ukratko, GA vam može pružiti potpuni pregled prometa i izvedbe vaše web stranice te vam pomoći postići poslovne ciljeve.

Svi, od individualnih blogera do velikih korporacija, koriste neku vrstu rješenja web analitike, a Google Analytics je definitivno jedan od najboljih (i besplatan je, što je uvijek plus).

Svaka web stranica ima ciljeve koje vlasnik želi ostvariti.

Za osobnog blogera, to je želja da podijeli svoje znanje i da se poveže s istomišljenicima. Za tvrtke, to je povećanje prometa i generiranje potencijalnih korisnika.

Bez obzira na vaš cilj, da bi zadovoljili potrebe posjetitelja morate ih razumjeti. 

Kako Google Analytics funkcionira?

GA prati posjetitelje vaše web stranice, pohranjujući i sakupljajući podatke putem kolačića preglednika.

Prvo trebate dodati dio koda na vašu web stranicu kako bi mogao prikupiti podatke izvedbe vaše web stranice.

Kada netko pristupi vašoj web stranici, označava ih kod za praćenje i počinje njihova “sesija”. Sve dok su posjetitelji na vašoj web stranici, njihovi podaci će biti prikupljeni i dostupni za vas da ih pogledate.

Bit ćete u mogućnosti vidjeti:
 • kako su pronašli vašu web stranicu,
 • koliko su se dugo zadržali,
 • koji sadržaj čitaju itd.
Kod za praćenje bi trebali postaviti na svaku stranicu vaše web stranice ako želite sve ispravno pratiti. Na ovaj način znate kako pravilno pratite svakog posjetitelja koji se kreće s jedne na drugu stranicu. 

Podaci prikupljeni pomoću GA koda za praćenje uključuju korisne metrike, kao što su:
 • Pregledi stranice: ukupan broj pregleda vaše web stranice.
 • Sesije: broj pojedinačnih posjetitelja vaše web stranice.
 • Izvor prometa: odakle dolaze vaši posjetitelji (Google pretraživanje, društvene mreže itd.)
 • Stopa napuštanja početne stranice: postotak posjetitelja koji je došao na stranicu i odmah je napustio.
 • Trajanje sesije: koliko dugo je posjetitelj ostao na vašoj web stranici.

Google Analytics ciljevi

Jedna od glavnih funkcija alata Google Analytics je stvaranje ciljeva. Ciljevi su događaji koje posjetitelji vaše web stranice mogu dovršiti, a zatim ih GA može pratiti. 

Možete pratiti stvari kao što su:
 •  posjete određenim web stranicama,
 •  poslane obrasce za kontakt forme,
 •  kupnje na web stranici.
Savjetujemo da postavite barem jedan cilj ili čak više njih ako želite pratiti koliko je dobra vaša web stranica u različitim segmentima.

Na primjer, ako imate webshop možete pratiti koliko je korisnika došlo na stranicu za naplatu, koliko ih je izvršilo kupnju, a koliko ih je uspostavilo kontakt.

Ako pratite rezultate vaših ciljeva saznat ćete koji korisnici više konvertiraju, ovisno o web izvorima, državi ili demografskom pokazatelju

Ovo će vam pomoći da odredite kako optimizirati web stranicu za najbolje rezultate konverzije prema tim korisnicima. 

Da biste postavili Google Analytics cilj idite na Admin>Goals. Jednom kada postavite cilj idite na Goals>Overview kako bi ga pratili.


google analytics


Ciljevi će vam pomoći pratiti ključne pokazatelje uspješnosti (KPI). Neke od KPI-jeva Google Analytics već prati prema zadanim postavkama, druge treba ručno definirati kao ciljeve. 

Neki od najčešćih KPI-ja su:
 • broj jedinstvenih posjeta na web stranici,
 • broj sesija,
 • broj ostvarenih leadova,
 • broj ostvarenih prodaja.
Željene KPI trebate odrediti prije bilo kakvih web marketing aktivnosti. Možete ih uspoređivati s ostvarenim statistikama Google Analyticsa u intervalima. 


Kako instalirati Google Analytics na svoju WordPress stranicu?

Prvo, potreban vam je Google Analytics račun. Ako već imate Google račun, jednostavno ga iskoristite za logiranje u Analytics. Ako ga nemate, izradite ga.

Kada kliknete na prijavu u Google Analytics i izaberete račun za korištenje, bit ćete preusmjereni na proces od tri koraka kako bi kreirali svoj Analytics račun.

google analytics


Nakon što kliknete na prijavu, potrebno je ispuniti neke osnovne informacije o svojoj web stranici. Ovdje je važno postaviti imovinu. „Imovina“ je vaša web stranica ili mobilna aplikacija.

U jednom Google Analytics računu možete imati do 50 imovina. U svrhu ovog članka, pretpostavit ćemo da imate samo jednu web stranicu i jednu imovinu.

Nakon što sve postavite, vrijeme je za instaliranje GA koda na vašu web stranicu.Kliknite na „Get tracking code“ gumb i prebacit ćete se na strancu s kodom za praćenje i uputama kako ga instalirati.


google analytics


Ovo je isječak Javascript koda koji ćete morati kopirati na svoju web stranicu.

Postoji nekoliko načina na koje to možete učiniti, ali naša preporuka su ova dva:
 • Instalirajte kod manualno
 • Koristite WordPress plugin kako bi instalirali kod.
Pogledajmo obje opcije.

Instalirajte kod manualno

Kako bi instalirali kod manualno, ulogirajte se u WordPress nadzornu ploču i kliknite na Appearance>>Editor.U Theme editor-u, potražite header.php na desnoj strani zaslona.


google analytics


Kliknite i vidjet ćete blok koda (to je zaglavlje vaše web stranice).Pronađite dio koda koji izgleda ovako: <body> i kopirajte kod iza njega (bilo gdje prije </body> taga).

Na ovaj način možete provjeriti je li kod za praćenje GA instaliran u zaglavlje vaše web stranice. Budući da je zaglavlje dio svake stranice, to znači da je kod primijenjen na cijelu web stranicu.

Kliknite na Update gumb i napustite WP nadzornu ploču. Kako bi provjerili radi li kod za praćenje, idite na Analytics nadzornu ploču i kliknite na „Check tracking code status“. Ako je sve postavljeno ispravno primit ćete obavijest.

Koristite WordPress plugin za instaliranje koda

Ako ne želite instalirati kod manualno, uvijek možete koristiti WordPress plugin kako bi ga dodali na vašu web stranicu.

Mnogo je pluginova koje možete koristiti, ali nisu svi potpuno pouzdani. Međutim, odličan plugin koji vam može olakšati život je Google Analytics by MonsterInsights.

Ovaj plugin vam omogućuje da lako instalirate kod preko njegovog sučelja. Za početak, instalirajte plugin na način da ga preuzmete s gornjeg linka i uploadate na vašu WordPress stranicu putem Add new plugin>>Upload.

Ili pretražite plugin i kliknite instaliraj.Kada se instalira, postavite ga po uputama. Potrebno je da pristupite stranici postavke i potvrditi autentičnost svog Analytics računa.


google analytics

Nakon što kliknete kako smo vas uputili, ulogirajte se sa svojim Google računom i kopirajte kod koji primite u polje na stranici s postavkama plugina.To je to; imate Google Analytics instaliran na svojoj WordPress stranici.

Zaključak

Pokazala sam vam koje informacije možete dobiti korištenjem Google Analyticsa i kako ih možete iskoristiti.

GA vam pruža ključne informacije koje omogućuju korisnicima da lakše ostvare ciljeve koje ste postavili na vašu web stranicu. Osim što je Google Analytics najmoćniji alat za provođenje analize i vođenje statistike, prednost je što je besplatan. Lako ga je postaviti i koristiti, te ga toplo preporučujem svima koji imaju web stranicu.

Ako niste sigurni kako postaviti Google Analytics na vašu WordPress web stranicu ili vam je potrebna pomoć u analizi izvedbe web stranice, stojimo vam na raspolaganju.

STVORIMO NEŠTO NEVJEROJATNO ZAJEDNO!

Koliko je bio koristan ovaj post?

Kliknite na zvijezdu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Vote count: 8

No votes so far! Be the first to rate this post.

Podijelite članak:

PRIJAVITE SE NA NAŠ Newsletter

Preporučeni