Kako izraditi organigram

kako kreirati organigram

Organigram je dijagram koji se koristi u svakoj tvrtci, a poglavito kod prikaza hijerarhijske strukture unutar tvrtke ili pojedinog projekta.

Bilo da koristite organigram za prikaz veza unutar vaše tvrtke ili hijerarhiju u nekom odjelu ili grupi, organigram je dobar i jednostavan način za jasno definiranje pozicije svake osobe.

Najpopularniji alati se mogu pronaći u Microsoft Office-u. Ti alati su sadržani u SmartArt grafici. SmartArt je u osnovi sve što ćete trebati tijekom kreiranja organigrama.

Također, postoji nekoliko jednostavnih i popularnih online dijagram programa koje ću navesti kako bi vidjeli sve glavne značajke.

SmartArt

Svaka zadnja verzija Microsoft Office-a sadrži SmartArt grafiku. Možete ju pronaći u Excel-u, Outlook-u, PowerPoint-u ili Word-u. Samo izaberite svoj najdraži program.

Recimo da koristite Word. Kliknite na “Insert” tab, zatim izaberite “SmartArt”. Otvorit ćete novi prozor sa mnogim opcijama za vaš grafikon. Tamo možete pronaći “list”, “cycle”, “process”, “hierarchy”, “relationship”, itd. Na primjer, odaberite “hierarchy”. Ovi grafikoni će dati dobar prikaz bitnosti svih članova.

Tamo ćete pronaći najmanje 15 različitih tipova prikaza hijerarhijskog grafikona. Samo izaberite onaj koji vam odgovara najbolje. Na dobrom ste puno da kreirate organigram.

Kliknite na “OK” i hijerarhija grafikona će se pojaviti u vašem Word dokumentu. Kliknite na svaki tekstualni okvir unutar njega kako bi imenovali članove, njihove titule, odgovornosti itd.

Ako želite dodati više okvira u svoj grafikon samo kliknite na jedan od okvira i pronađite opciju “add shape”. Zatim kliknite na “after”, “before”, “above” ili “below”, ovisi o tome gdje želite da vaš okvir bude pozicioniran.

Ispod taba “add shape” postoji tab “Text pane” gdje možete jednostavno napisati tekst za sve okvire.

Možete pronaći mnoge opcije kojima ćete učiniti svoj organigram više vidljivim ili estetski privlačnijim.

Gliffy

Gliffy je softver za dijagrame sa iznimno jednostavnim sučeljem. Kako bi ga koristili, trebate se prijaviti preko Facebook, Google+ ili Microsoft računa.

Osnovni oblici za vaš organigram se nalaze s lijeve strane, a opcije za uređivanje iznad polja gdje uređujete. Jednostavno povucite odabrani oblik u polje i uredite sve informacije.

Gliffy stječe povećanu popularnost i njegovo korištenje nije besplatno. Kako god, možete ga isprobati besplatno u periodu od 14 dana.

Smart Draw

Još jedan kul alat za izradu organigrama, dijagrama toka ili čak umnih mapa je Smart Draw. Ima dvije verzije – jednu koja možete skinuti na svoj PC ili laptop i jednu koju možete koristiti na Internetu. Ima iznimno jednostavno sučelje, dosta slično Microsoft SmartArt-u.

Možete se prijaviti online ako imate Google račun. Kada izaberte svoj grafikon na vašoj lijevoj strani i kliknete na njega,  otvoriti će se novi prozor.

Tamo ćete vidjeti veoma specifične i jednostavne opcije za razumijeti s vaše lijeve strane, kao što je “Add assistant” ili “Add co-manager”. Samo izaberite opciju koju trebate i vaš posao kreiranja organigrama može početi.

Uzmite u obzir da Smart Draw također nije besplatan i da se može kupiti za 9.95 US dolara po mjesecu.

Zaključak

Ogranigrami su lijep i elegantan način za organiziranje hijerarhije unutar projekta ili tvrtke. To je dobar alat za podcrtavanje pozicija u vašoj tvrtci i za dodijeliti zadatke i odgovornosti.

Najlakši način za kreiranje organigrama je u Microsoft Office-u. Tamo možete, u nekoliko jednostavnih koraka u SmartArt grafici završiti svoj posao. Također, SmartArt značajke imaju mnoge opcije kako bi učinile vaš organigram vjerodostojnim i estetski ugodnim.

Druga dva dobra online alata koja mogu biti kupljen su Gliffy i Smart Draw. Sa jako jednostavnim sučeljem i razumljivim opcijama, ovi alati mogu završiti sve vaše grafikone unutar nekoliko minuta.

Ako trebate znati više o kreiranju ogranigrama, umne mape ili dijagrama, samo nas kontaktirajte i bit će nam drago pomoći vam.

Podijelite članak: