Import/export konfigurabilnih proizvoda u Magentu

  • 6 min čitanja

Rating

Integrirana import opcija u Magento sustavu ponekad zbog svoje kompleksnosti može biti komplicirana za korištenje. U prvoj verziji Magenta, postojale su brojne ekstenzije koje su kreirane da bi importiranje proizvoda učinile bržim i jednostavnijim. Nakon što je izašao Magento 2, ne postoji previše ekstenzija koje su od koristi kod importiranja proizvoda. Importiranje jednostavnih proizvoda u drugoj verziji Magenta je brz i jednostavan proces. Export jednostavnog proizvoda se može napraviti unutar System -> Export. Kod konfigurabilnih proizvoda (proizvodi koji imaju različite verzije prema atributima kao što su veličina, boja i slično) proces importiranja postaje malo kompliciraniji.U tom slučaju, određeni broj jednostavnih proizvoda se stavlja skupa sa glavnim konfigurabilnim proizvodom, a proces importiranja postaje malo kompliciraniji. Moguće je eksportirati konfigurabilni proizvod skupa sa povezanim jednostavnim proizvodima, ali je potrebno pripaziti na određene stavke u tom procesu. U nastavku ćemo opisati korake koji su potrebni da bi se uspješno importirao konfigurabilni proizvod (skupa sa povezanim jednostavnim proizvodima) u drugu verziju Magento sustava. Prije nego što se može obaviti importiranje, sljedeći koraci moraju biti odrađeni:
  1. Proizvodni atributi moraju biti kreirani i pravilno definirani (Stores -> Attributes -> Products)
  2. Proizvodni atributi koje se planira importirati trebaju biti dodijeljene atributnom setu (Stores -> Attributes -> Attribute Set)
  3. Kategorije u koje će proizvodi biti razvrstani moraju biti postavljene (Products -> Categories)
  4. Nijedan jednostavan ili konfigurabilni proizvod ne smije postojati u katalogu prije importiranja

Priprema CSV datoteke za import

Magento sustav, kao i mnogi drugi sustavi, koristi CSV (Comma Separated Value) datoteku za importiranje proizvoda. Standard kod korištenja CSV datoteke je upotreba zareza kao polja i razdvajanja višestrukih vrijednosti. Sljedećih pet stvari je potrebno imati na umu kod kreiranja CSV datoteke:
  1. Svi jednostavni proizvodi moraju biti izlistani prije koonfigurabilnog proizvoda unutar CSV datoteke.
  2. “Attribute_set_code” polje mora biti isto kao Attribute Set koji sadrži atribute za svaki pojedini proizvod
  3. “Configurable_variations” polje mora biti pipe separated set sku/opcija kombinacija za svaki jednostavni proizvod, a biti popunjavano samo za konfigurabilne proizvode
  4. “Configurable_variation_labels” polje mora korelirati attributni kod sa Label Name, a biti popunjavano samo za konfigurabilne proizvode
  5. “Additional_attributes” polje mora izlistavati opcije za svaki jednostavni proizvod (mora biti razdvojeno zarezom ako postoji više atributa za određeni jednostavni proizvod)

Primjer konfigurabilnog proizvoda

U nastavku će se prikazati primjer jednostavnog konfigurabilnog proizvoda. Prikazati će se ručni sat koji ima dvije opcije boja: bijela i crna. U ovom primjeru ćemo pretpostaviti da je Product Attribute “boja” već kreiran i ima definirane boje Crna i Bijela. Također ćemo pretpostaviti da atribut “boja” postoji unutar “Default” atributnog seta. Kategorija za proizvode će se zvati “Satovi”.Objasniti ćemo ključna polja u CSV datoteci:Additional_attributes:Za crni sat: boja=Crna Za bijeli sat: boja=BijelaConfigurable_variations:Za konfigurabilni proizvod sat: “sku=sat-crni,boja=Crna|sku=sat-bijeli,boja=Bijela”Configurable_variation_labels:Za konfigurabilni proizvod sat: boja=Boja

Proces importiranja proizvoda

Nakon što je datoteka za importiranje proizvoda završena, može se pristupiti samom procesu importiranja proizvoda unutar administracijskog panela: System -> Import Defaultne opcije za importiranje kako bi izgledalo ovako: 
Nakon toga se klikne na “Check Data” u gornjem desnom uglu ekrana. Proces bi trebao završiti relativno brzo, a ako proces potraje duži vremenski period, izgledno je da je import datoteka ima loše postavljene header postavke ili nije pravilno formatirana CSV datoteka. Kada "Check" uspješno prođe, može se kliknuti “import” gumb na dnu da bi se izvršilo importiranje. Jednom kada to bude gotovo, može se editirati jedan od konfigurabilnih proizvoda da sa uvjerimo da je na dnu editiranja proizvoda lista očekivanih jednostavnih proizvoda. Ako ne vidite listu povezanih jednostavnih proizvoda, datoteka za import je vjerojatno imala loše postavljene podatke ili formatiranje unutar “configurable_variations” polja za konfigurabilni proizvod.

STVORIMO NEŠTO NEVJEROJATNO ZAJEDNO!

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Podijelite članak:

PRIJAVITE SE NA NAŠ Newsletter

Preporučeni