Elementi koji grade web stranicu

Unternehmen auf Goolge+

Svaka web stranica se sastoji od  elemenata koji  ju grade i pomažu u prezentiranju vaše tvrtke. Neki elementi govore o vama i vašim uslugama i proizvodima dok drugi poboljšavaju izgled sadržaja na različitim uređajima. U njih ubrajamo CTA gumbe, zaglavlja, polja za ispune podataka, tipografiju i mnoge druge.

Trendovi u web dizajnu se konstantno mijenjaju te na izbor imate velik broj elemenata koji mogu poboljšati korisničko iskustvo na vašoj web stranici.

Ključni elementi svake web stranice

Iako se različite web stranice vizualno razlikuju jedna od druge, svaka od njih u sebi sadrži zajedničke elemente.

Prazan (negativan) prostor je jedan od glavnih elemenata u dizajnu web stranica. On definira čitljivost sadržaja na vašoj web stranici i vodi oči na element (naslov, CTA gumb…) koji okružuje. Prostori između elemenata moraju biti jednaki i dosljedni kroz cijeli dizajn web stranice.

Svaka web stranica bi trebala sadržavati i tražilicu. Taj element je ključan za korisnike koji se vraćaju na vašu web stranicu. Dizajn tražilice mora biti nenametljiv i jednostavan za korištenje. Gornji desni kut je mjesto gdje se tražilica najčešće nalazi.

Korištenje kvalitetnih i upečatljivih fotografija i ilustracija također pridonosi većoj konverziji vaše web stranice. Zanimljivim fotografijama možete prezentirati svoje proizvode i usluge te tako privući korisnike.

Navigacija kao ključni element

Još jedan od ključnih elemenata je navigacija. Navigacija mora biti jednostavna i jasna svakom korisniku koji posjeti vašu web stranicu. Pet do deset navigacijskih elemenata je više nego dovoljno za navigaciju na prosječnoj web stranici koju korisnik posjećuje. Što će korisnik lakše navigirati na vašoj web stranici to će interakcija biti kvalitetnija, a samim time će se povećati šanse za konverziju. Punkave web stranica koristi navigaciju od pet elemenata. Koristi jednostavnu i snažnu tipografiju koja korisniku jasno prikazuje navigaciju.

https://punkave.com/

Punkave web stranica

Također, sekcija „About us“ (O nama) je jedan od elemenata koji se često može vidjeti na web stranicama. Posebno je važan element na stranicama koje oglašavaju male poduzetnike i tvrtke. Tom sekcijom se tvrtke predstavljaju korisniku. U toj sekciji se mogu nalaziti i linkovi na društvene stranice i profile vaše tvrtke. Ključna stvar je da ne pretjerate s količinom informacija. Koristite „About us“ sekciju kako bi svoj brand približili korisniku.

Footer je još jedan od glavnih elemenata i nalazi se na dnu web stranice. Footer može sadržavati kontakt informacije i linkove na društvene mreže vaše tvrtke. Footer se često sastoji od elemenata koji se već nalaze na vašoj stranici. Tražilica se može nalaziti i u footer-u kako se korisnik ne bi trebao vraćati na vrh stranice. Dobar primjer footera možemo vidjeti na The Pixel web stranici, koji se sastoji od četiri kratke sekcije.

https://www.thepixel.com/

The Pixel footer

Novi trendovi web elemenata

Konstantna promjena trendova u web dizajnu donosi mnogo različitih elemenata koje možete koristiti u izradi vaše web stranice. Naravno, ne možete koristiti svaki element koji želite. Neki elementi dizajna nisu primjenjivi na vašoj web stranici i prije izrade je potrebno odrediti koje elemente mislite koristiti.

Jedan od trendova su „Ghost“ gumbi. Svaka moderna web stranica u sebi sadrži „Ghost“ gumbe koji povećavaju call-to-action interakciju. Neki gumbi mogu biti interaktivni. Klikom ili samo prelaskom miša preko gumba, gumb mijenja boju ili transparentnost. Prozirni su kao duhovi, ali ipak privlače pažnju korisnika i ne pretrpavaju dizajn stranice.

Video zapisi preko cijele površine web stranice su također jedan od novih trendova. Kratak video preko cijele stranice može zamijeniti dugačke članke koje bi morali napisati. Korištenje kratkog teksta ili opisa preko videa daje vašoj stranici moderan izgled. Bradient web stranica se koristi kratkim videom koji se nalazi odmah ispod navigacije.

https://www.bradient.com/

Bradient web stranica

Ilustracije postaju sve popularnije u web dizajnu. Prednost ilustracija je da daju stranici karakter te se korisnik bolje povezuje sa sadržajem na vašoj web stranici. Primjer korištenja ilustracija možemo vidjeti na Thisisyoke web stranici. Također, njihove ilustracije su i djelomično animirane.

http://www.thisisyoke.com/

Thisisyoke web stranica

Kartice kao elementi za prezentiranje informacija

Pojavom Pinteresta i Instagrama populariziralo se korištenje kartica. Koriste se za prezentiranje kratkog sažetka proizvoda i dobro funkcioniraju na različitim uređajima. Prezentacija sadržaja je jednostavna i organizirana. Korištenjem kartica olakšavate kreiranje responzivnih web stranica koje rade na različitim uređajima.

Web dizajn se neprestano mijenja. Trendovi se izmjenjuju iz godine u godinu. Male tvrtke i velike korporacije konstanto mijenjaju izgled svojih web stranica i trude se biti u korak sa promjenama koje se neprestano događaju. Iako se trendovi mijenjaju, velike korporacije poput Google-a se fokusiraju na standardizaciji elemenata web stranica kako bi korisničko iskustvo bilo kvalitetno. Ukoliko imate bilo kakva pitanja u vezi elemenata koji bi se trebali nalaziti na web stranici, slobodno nas kontaktirajte.

Podijelite članak: