CakePHP: sve što trebate znati

 • 6 min čitanja

Rating

U ovom postu ću pričati o CakePHP-u i u kojim situacijama može biti korišten za kreiranje web stranica.

CakePHP je open source web framework. IT prati model-preglednog-kontrolera (MVC) model, koji je napisan u PHP-u.

Kada krećete sa izradom web stranica , jedna od najvećih odluka koju trebate donijeti je koje tehnologije koristiti. Sve ovisi o cilju i opsegu projekata i uvjetima web developera. Ali, važno je znati koje tehologije koristiti u kojoj situaciji.

Ako ste vlasnik tvrtke koji želi zaposliti stručnjake za web development, možda ne znate koje su sve komplicirane tehnike korištene. To je u redu, sve dok developeri koji rade na vašom projektu razumiju što funkcionira najbolje u svakoj situaciji.

CakePHP je jedan od najpopularnijih web okvira iz mnogih razloga:
 • MVC arhitektura,
 • ekstenzivna dokumentacija,
 • odličan ORM i tako dalje.
Govorit ću o tim prednostima kasnije. Bacimo brzi pogled na sam framework.

CakePHP

CakePHP je dizajniran da učestale web development zadatke učini jednostavnim i lakim. Njegova snaga leži u jednostavnoj konfiguraciji. Samo slijedite neka osnovna pravila i možete početi sa razvojem moćnih aplikacija u kratkom vremenu.

Koliko je populran CakePHP framework?

Rangiran je u top 4 najpopularnijih PHP projekta na GitHub-u od oko 130,000 projekata sa preko 18,000 korisnika u CakePHP Google grupi sa 32,000 tema. S 270 suradnika u kodu i 320 suradnika u dokumentaciji, nema sumnje da CakePHP ima veliko praćenje.


web design

Zašto CakePHP?

Postoje tri stvari koje odvajuju ovaj framework od konkurencije:
 • konvencija o konfiguraciji
 • CakePHP-ov ORM (objektno-relacijsko mapiranje)
 • komponente i pomoćnici.

Konvencija prije konfiguracije

CakePHP je oduvijek bio u brzom i dosljednom razvoju i u tom smislu stavlja naglasak na konvenciju. Snažno se oslanja na konvenciju prije konfiguracije. To znači da programeri ne moraju gubiti vrijeme na orijentaciju i svrstavanje stvari " na pravo mjesto" kada počnu koristiti ovaj framework. Postavke ovih pravila su već postavljena.

Objektno-relacijsko mapiranje

CakePHP-ovo objektno-relacijsko mapiranje (ORM) ima uvelike koristi od konvencija CakePHP-a. Postavljanjem sheme baze podataka prema Cake-ovim standardima možete brzo povezati tablice zajedno pomoću snažnog ORM Cake-a. Ovo znači da CakePHP može učinkovito raditi s velikim bazama podataka, primjerice prilikom izgradnje web shopova.

Komponente i pomoćnici

Jedna od sjajnih značajki CakePHP-a su ugrađene knjižnice – koje eliminiraju mnoge dosadne i ponavljajuće razvojne podatke. U kontekstu MVC-a, komponente pomažu pojednostaviti razvoj regulatora, a pomagači pojednostavljuju kodiranje i logiku gledanja (tj. prezentacijski sloj).

Druge prednosti

Postoje i drugi razlozi zašto je ovaj framework dobar izbor:
 • velika i dinamična zajednica programera iza njega
 • jednostavne i lake višejezične opcije
 • sveobuhvatna dokumentacija
 • jednostavna integracija dodataka.

Zaključak

Ovaj članak je bio namijenjen kao kratak pregled specifičnog framework-a kojeg koristimo u web development. Postoje još mnoge tehnologije za izabrati, svaka sa izrazitim prednostima i manama.

STVORIMO NEŠTO NEVJEROJATNO ZAJEDNO!

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Podijelite članak:

PRIJAVITE SE NA NAŠ Newsletter

Preporučeni