Kako agilan način razmišljanja pomaže vašem poduzeću

 • 6 min čitanja

Rating

Poslovni svijet se brzo mijenja. S globalizacijom i digitalizacijom došla je i nova poslovna kultura. Kultura u kojoj zaposlenici mogu biti prijatelji, ali zadaci se i dalje redovito i na vrijeme obavljaju.

Nove tvrtke nastoje svojim zaposlenicima dati najbolje moguće radno okruženje. Od fleksibilnog radnog vremena, kućnih ureda, team buildinga do brainstorminga i plaćene edukacije.

Put do uspješnog poduzeća više ne znači samo imati zadovoljne kupce i redovit izvor prihoda. Također uključuje i zadovoljne i sretne zaposlenike. Ova nova poslovna kultura razvila je i novi način razmišljanja, poznatiji kao agilan način razmišljanja.

Što je agilan način razmišljanja?

Ukratko, osoba s aglinim načinom razmišljanja je osoba koja nikad ne odustaje, i nikada ne prestaje biti znatiželjna.

Imati aglian nači razmišljanja znači:
 • Ostati pozitivan i probleme gledati kao prilike
 • Uvijek biti spremni naučiti nešto novo i nikad prestati učiti,
 • Imati u vidu osobni i timski uspjeh
 • Pragmatično odrađivate zadatke i preskakati nepotrebne korake
 • Bez straha gledati na neuspjeh i pokušati ponovno.
Osobe s agilnim načinom razmišljanja objeručke prihvaćaju kritiku i nove prilike za razvoj i edukaciju. S druge strane, ako su oni imaju problema, postavljaju pitanja. Oni su znatiželjni i uvijek voljni naučiti više.

Glavni razlog je taj što uživaju onom što rade i gledaju pozitivno na svijet. Uvijek ih zanimaju njihova poduzeća i timovi. Za njih ne postoji izazov koji je prevelik. No, oni su također pragmatični. Znači da su njihovi izazovi i zadaci realno.

Imajući na umu koliko je vremena i pripreme potrebno, oni ne postavljaju nerealne ciljeve. Svaki cilj je ostvariv, ali to ne znači da svi zahtijevaju jednaku količinu napora i utrošenog vremena.

Nepotrebni koraci se preskaču,ali oči ostaju uprte na uspjeh. Rekli smo da se poslovni svijet mijenja, a danas nije neobično da se cijeli projekti mijenjaju usred njihova razvoja. Osobe s agilnim načinom razmišljanja spremni su se prilagoditi promjenama. Oni ih smatraju prilikom za razvijanje novih vještina.

Agilno razvijanje softwarea

Agilan način razmišljanja često se koristi u razvoju softvera.

Što to znači?

Agilno razvijanje softvera uključuje timski rad, organizirane i međusobno funkcionalne timove koji imaju u vidu krajnjeg korisnika, a istovremeno razvijaju svoj proizvod.

Glavna razlika u razvoju agilnog softvera je prilagodljivo planiranje i kontinuirano traganje za poboljšanjem. Uvijek postoji opcija da se sve promijeni u zadnji čas. Nadalje, projekt nikad nije dovršen, uvijek se radi na boljim verzijama. Nove verzije ovise o povratnim informacijama i kritikama krajnjeg korisnika.

Kada je kupac zadovoljan? Uz ranu isporuku i vrijedan softver. Postoji otvoren razgovor s kupcima i spremnost na promjene.

Ostale karakteristike razvoja softvera s agilnim načinom razmišljanja:
 • promjena je uvijek dobrodošla, čak i u završnim fazama projekta
 • timovi rade zajedno, postoji stalna komunikacija između njih
 • članovi tima su pouzdani
 • održivi razvoj je nužan
 • timovi razmišljaju o napretku i uvijek traže poboljšanja
Mnogo je različitih metoda koje treba razmotriti. Ovisno o projektu i timu, razmislite koja bi vam bila najbolja.

agilan

Scrum

Scrum je jedan od najpopularnijih metoda kod agilnog razvoja softvera. Osmišljen je za timove s najviše 9 članova, koji svoj rad odvajaju u akcije, nazvane sprintovi.

Tijek rada sastoji se od 4 koraka:

Sprint

Sprint je osnova svakog scruma. Ima vremenski okvir koji može trajati od tjedan dana do jednog mjeseca. Većina sprinteva traje dva tjedna. Svaki sprint započinje s planiranjem i završava retrospektivom.

Planiranje sprinta

Tim raspravlja o tome što je potrebno učiniti u ovom sprintu. Kreiraju se koraci u backlogu s predviđenim vremenom koje je potrebno za izvršenje zadatka. Oni izračunavaju koliko vremena je potrebno za završetak sprinta i za zaostatak scruma.

Dnevni scrum

Dnevni scrum uključuje pripremljene članove tima koji se sastaju svaki dan u isto vrijeme i raspravljaju o tome što su radili dan prije, što planiraju napraviti tog dana i ako postoje nove prepreke koje tim treba riješiti.

Pregled sprinta i retrospektiva

Svi zadaci/koraci pregledavaju se i prezentiraju voditelju projekta.. Rad koji nije završen nije prikazan. Tim se osvrće na projekt i ono što su naučili ili ako je otkriven nešto novo. Je li bilo što moglo biti bolje odrađeno? Razgovaraju o procesu poboljšanja razvijenog proizvoda.

Ako je potrebno,dodaje se peti korak - ekstenzije. Ekstenzije se sastoje od planiranja zaostataka ili otkazivanja sprinta.

STVORIMO NEŠTO NEVJEROJATNO ZAJEDNO!

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Podijelite članak:

PRIJAVITE SE NA NAŠ Newsletter

Preporučeni