WordPress SEO: 5 načina da poboljšate svoje rangiranje još danas

WordPress je jedan od najboljih CMS-a, pogotovo kada dođe do SEO-a. Ali, čak i ako ste upoznati sa osnovama optimizacije tražilica, WordPress SEO se može pokazati kao izazov.

Zašto? Zbog toga jer WordPress sam po sebi nije kompletno optimiziran za SEO. WP je platforma za vaš sadržaj (vašu web stranicu, blog itd), a ako želite rangirati visoko na Google-u, trebate optimizirati taj sadržaj.

WordPress ima neke solidno izgrađene SEO funkcionalnosti, ali ako želite izvući sve iz toga i dalje trebate postaviti neke stvari sami.

Najbolji dio?

Ne trebate biti SEO stručnjak da primijenite osnovne stvari o kojima sam pričala. Čak ne trebate ni znati kako kodirati ili razumjeti svaki mali detalj. Možete započeti sa optimiziranjem svoje WordPress web stranice još danas.

U ovom članku, pokazat ću vam točno kako to napraviti. Pričat ću o 5 načina kojima možete poboljšati svoje rangiranje još danas i koji su najbolji WordPress pluginovi za SEO. Optimiziranjem svoje web stranice sa taktikama koje ću vam pokazati, poboljšat ćete svoje rangiranje, dobiti više prometa i imati bolju web stranicu generalno.

Počnimo prvo sa pokrivanjem osnova.

Što je SEO i zašto bi trebali optimizirati svoju WordPress stranicu?

SEO je proces optimiziranja svojeg online sadržaja, kako bi vas tražilice prikazale na vrhu rezultt pretraživanja stranica (SERP).

Implementiranjem SEO najboljih tehnika na svoju web stranicu bolje ćete se rangirati na Google-u i drugim tražilicama, što će vam donijeti besplatan promet na web stranicu.

Važno je spomenuti da 93% svih online iskustva počinje sa tražilicom, a prvih 5 rezultata u Google-u dobiva 67 % klikova.

Govoreći o tražilicama, Google računa više od 90 % globalnog organskog pretraživačkog prometa. Očito, trebate dobru vidljivost u Google-ovoj stranici rezultata.

U 2014., Conductor je saznao da 64% cijelog web prometa dolazi od organskog pretraživanja, u usporedbi sa 2% od društvenog, 6% od plaćenih pretraživanja, 12% direktnih i 15% od drugih upućivanih izvora.

Jasno je zašto bi se trebali probati rangirati čim je više moguće na Google-u. Jednostavno imanje WordPress stranice i produciranje sadržaja danas nije dovoljno – sa 2 milijuna blog postova koja se objavljuju svaki dan – trebate imati način da se istaknete.

Pogledajmo kako možete optimizirati svoju web stranicu.

5 načina da optimizirate svoju WordPress stranicu za SEO i poboljšate svoje rangiranje danas

 1. Skinite i instalirajte potrebne pluginove

Prvi korak u WordPress SEO-u je skinuti nekoliko pluginova koji će vam pomoći optimizirati stranicu. Ne postoji potreba da radite posao manualno, kada ovi pluginovi mogu napraviti većinu posla za vas.

Evo liste odličnih pluginova za WordPress SEO:

 • Yoast SEO
 • Google XML sitemaps
 • Google Analytics by MonsterInsights
 • W3 Totl Cache
 • Jetpack
 • WPtouch

Postoje i drugi odlični pluginovi, ali ovo su najbolji za početak. Najpotrebniji je definitivno Yoast SEO plugin. Softver je pokrenut na više od 4 milijuna stranica i ocijenjen je kao jedan od najboljih WP pluginova.

Ima razne odlične funkcije, ali vjerojatno ona najbolja je mogućnost analiziranja upotrebe ključnih riječi, čitljivost vašeg tekst i opcije optimiziranja za SEO naslov, URL slug i meta opis.

Evo kako to izgleda:

Izvor slike

Trebali bi ga odmah instalirati na svoju WordPress web stranicu i koristiti ga kako bi optimizirali svaku stranicu ili blog post. Definitivno ćete vidjeti poboljšanje u rangiranju.

Neću objašnjavati druge pluginove u detalje, ali svaki od njih će donijeti određene prednosti vašoj web stranici.

 1. Generirajte jednostavne URL-ove

Po defaultu WordPress generira URL-ove koji sadrže posebne znakove kao što su pitanja, brojevi, datum i tako dalje, što čini vaš URL čudnim. Na primjer:

http://example.com/?p=134

Kako bi popravili ovo, idite na stranicu postavka i izaberite „Permalinks“. Kada ste tamo, izaberite opciju „Post Name“. Sada će se vaši postovi prikazivati odgovarajuće URL-ove što je odlično za SEO, a i izgleda bolje.

 1. Dodajte alt oznake na slike

Jedna stvar koju mnogi ljudi zaboravljaju je da tekst nije jedina stvar koju trebate optimizirati. Ako vaša web stranica sadrži slike, trebali bi i njih optimizirati kako bi ih tražilice lakše pronašle.

Kako optimizirate slike? Dodajući alt oznake na njih.

Vidite, tražilice mogu čitati tekst i pronaći ključne riječi, ali ne mogu „čitati“ ili vidjeti slike. Kako god, mogu pročitati alt oznake koje dajete svojim slikama.

Razmišljate o njima kao oznakama koje tražilice mogu koristiti kako bi razumjele o čemu je slika.

Kako bi napravili ovo, jednostavno se prijavite u WP admin područje i izaberite „Media“. Kada ste tamo, počnite dodavati slike (ili uređivati postojeće) dodajući naslove, alt oznake i opise.

 1. Dodajte predmemoriju

Predmemorijski pluginovi rade spremajući stranice, baze podataka, upite baza podataka i tako dalje, a onda ih nude u letu bez izvršavanja PHP koda ili upita baza podataka.

Ovo vam pomaže da znatno smanjite vrijeme učitavanja – dobra stvar za tražilice i korisnike.

Najbolji predmemorijski plugin za WordPress je W3 Total Cache. Ima veliku zajednicu angažiranih korisnika i godine poboljšanja iza sebe.

 1. Osigurajte svoju web stranicu

Zbog svoje popularnosti, WordPress je najčešće odlična meta hakera, malware- i trojanaca.

Vaše teme, pluginovi i baze podataka su sve otvorene za napade. Osiguravajući svoju web stranicu, izgrađujete povjerenje sa svojim posjetiteljima i korisnicima, ali i dopuštate tražilici da vidi vašu stranicu pozitivnijom – sigurnost je jedan od SEO faktora.

Odličan plugin za sigurnost je WordFence Security. Osigurat će vašu stranicu i dati joj ažuriranja u stvarnom vremenu o svim prijetećim percepcijama.

Zaključak

Implementiranje SEO-a na svoj WordPress je prvi korak privlačenja novih posjetitelja i poticanje rasta stranice. To nije jedini korak, jer trebate također producirati puno odličnog sadržaja.

Ali taj sadržaj treba biti optimiziran po SEO najboljim praksama. Ako tako napravite, brzo ćete vidjeti da se vaša web stranica rangira sve bolje i bolje na Google-u.

Ako trebate bilo kakvu pomoć sa optimiziranjem svoje WordPress web stranice, kontaktirajte nas još danas i bit će nam drago pomoći.

Podijelite članak: