WordPress SEO

3 prakse za poboljšanje vašeg WordPress SEO-a

  • 6 min čitanja

Rating

4.6
(5)
WordPress je jedan od najpopularnijih CMS rješenja koja se koriste za sve vrste web stranica. Imajući popularan CMS koji pokreće vašu web stranicu ima mnoge prednosti, s toga uvijek pazite da je korišten u svojem punom potencijalnu, ne samo u tehničkim stvarima, već i kada je u pitanju SEO. Nakon što je vaša stranica izrađena, spremni ste za privlačenje prometa na nju. Jedan od najvećih izvora prometa za vašu web stranicu će doći sa tražilica. SEO će vam pomoći da se bolje rangirate u tražilicama,  s toga slijedite neke od osnovnih WordPress SEO savjeta prilikom izrade svoje web stranice.

WordPress SEO savjeti

Kada je u pitanju SEO, postoje OnPage i OffPage tehnike. Obje tehnike uključuju sve aktivnosti koje dovode do boljeg rangiranja u tražilicama.  OnPage SEO se odnosi na promjene koje primijenite na svoju web stranicu. OffPage SEO aktivnosti su aktivnosti koje se rade na drugim web stranicama, a sve u svrhu poboljšanja rangiranja web stranice. Pošto ću pisati o WordPress SEO tehnikama, obradit ćemo OnPage SEO.

Optimizirajte svoj sadržaj i stranice

Optimiziranje sadržaja je osnovni OnPage SEO. Pobrinite se da oznaka naslova sadrži ključnu riječ za koju se želite rangirati. Na primjer, nemojte koristiti opće oznake naslova kao što je: „Home“, nego umjesto toga koristite „Web dizajn usluge“. Oznaka naslova je ono što se prikazuje u Google-ovoj stranici rangiranja i također u tabu web preglednika, jednom kada je stranica otvorena. Ista stvar je i sa meta opisima, s toga se pobrinite da ih ne ostavite prazne. Pobrinite se da napišete kratki opis vrste sadržaja kojeg vaša stranica sadrži. Meta opis se prikazuje odmah ispod oznake naslova na Google-ovoj stranici rangiranja, s toga se pobrinite da vaš meta opis također sadrži vaše ciljane ključne riječi.Postoji još jedna bitna stvar koja treba biti postavljena u vašem WordPressu kada je u pitanju Google-ova stranica rangiranja. Pobrinite se da je vaš WordPress postavljen na prilagođene permalinkove. Na taj način će vaši linkovi sadržavati nazive stranica u sebi, kao na primjer: https://oxidian.hr/google-analytics-metrics“. Navedeni link sadrži naslov stranice u sebi, što je bolje za SEO i također za korisničko iskustvo. Neke stranice koje koriste WordPress, ne koriste navedenu opciju što zatim rezultira lošim permalinkovima, kao na primjer: “http://example.com/?p=2541” . Još jedna stvar za napomenuti ovdje je da će taj link biti prikazan na Google-ovoj stranici rangiranja, tako da se visoko preporuča da linkove koristite ispravno.


Također, trebate obratiti pozornost na slike i ostali sadržaj koji se prikazuje na vašoj web stranici. Kada učitavate taj sadržaj, uvijek se pobrinite da ste ga imenovali po vašim ciljanim ključnim riječima. Sada kada ste postavili sve ovo ispravno, također trebate biti oprezni kada je u pitanju vaš tekstualni sadržaj.Vaš tekstualni sadržaj na web stranici je čitljiv tražilicama. To znači da ćete trebati obratiti pažnju na formatiranje teksta, pošto to pomaže tražilicama da razumiju vaš sadržaj bolje, rezultirajući sa boljim rangiranjem za vašu web stranicu. Također, pobrinite se da ne koristite prekomjerno vaše ciljane ključne riječi, pošto bi to mogli dovesti do negativnih rezultata kada je u pitanju SEO. Kako bi se pobrinuli da je vaš tekstualni sadržaj dobo optimiziran, preporučujemo vam da koristite jedan od SEO plugin-a za WordPress.

WordPress teme

Jednom kada postavite svoj WordPress CMS na svoj server, vjerojatno ćete primijetiti da postoji mnogo različitih tema između kojih možete birati. Ove teme nisu samo različite po pitanju dizajna, nego i po načinu na koji je kod strukturiran. Pobrinite se da izaberete temu koja je optimizirana za tražilice. Dobre WordPress SEO teme su brze i kod je dobro napisan, tako da „crawler“ tražilice može pronaći vaš sadržaj, uključujući i ključne riječi. Brzina učitavanja web stranice je također ključna, pošto se sporije web stranice ne rangiraju dobro u odnosu na one stranice koje se brzo učitavaju. Zbog toga, tema mora imati neke standarde, a vi morate pripaziti da je vaša WordPress tema također kompaktna.Neki od važnih faktora za dobru WordPress temu uključuju sljedeće stvari:
  • Čistu strukturu koda koja uključuje HTML vašeg sadržaja
  • Prikladno korištenje meta oznake i oznaka naslova
  • Društvene mreže koje dijele meta oznaku
Naravno, kada je u pitanju odabir savršene WordPress teme, trebali bi obratiti pozornost na dizajn i funkcionalnost koja će najbolje odgovarati za vas. S toga, prilikom odabira svoje WordPress teme, razmislite o korisničkom iskustvu uz SEO sposobnosti. Ako niste sigurni koja tema bi vam najbolje odgovarala, možete nas kontaktirati i bit će nam drago pomoći vam.

WordPress Plugin-ovi

Nakon što izaberete svoju temu, vrijeme je da pogledate dostupne plugin-ove za WordPress. Pronaći ćete mnoge plugin-ove za različite funkcije, s toga kada je u pitanju SEO, postoji puno dobrih plugin-ova. SEO plugin će vam omogućiti da promijenite svoju oznaku naslova, oznaku opisa, meta oznake i ključne riječi. Jedan od najpopularnijih SEO plugin-ova za WordPress je Yoast SEO. Ovaj plugin će vam omogućiti puno kontrolu nad vašim WordPress OnPage SEO-om. Osim opcija da konfigurira mnoge stvari za SEO, također skenira vaš sadržaj i pokazuje vam kako ga poboljšati za bolje rangiranje. Neke značajke Yoast SEO-a koje su bitne za WordPress SEO su:
  • Sadržaj i unutarnje značajke povezivanja koje vam pomažu optimizirati vašu stranicu
  • Integriranje sa Google Search Console: pogledajte izvedbu vaše stranice u tražilicama i ispravite pogreške indeksiranja
  • Upravljajte SEO ulogama: dodijelite uloge drugim korisnicima da upravljaju specifičnim dijelovima Yoast SEO plugin-a.
Naravno, postoje i mnogi drugi odlični SEO plugin-ovi. Kada izabirete plugin za ovu svrhu, uvijek provjerite popis značajki za najbolji mogući potencijal SEO-a.


Zaključak

WordPress je odličan CMS korišten diljem svijeta kao web rješenje. Ima mnoge odlične značajke i može biti korišten za mnoge različite tipove web stranica. Kako god, njegov puni potencijal je vidljiv kada koristite ispravne teme i plugin-ove. Pošto ima mnogih različitih tema i plugin-ova koji su dostupni, bez obzira što vaša web stranica treba, pronaći ćete rješenje sa WordPress-om! Ista stvar je i sa WordPress SEO-om. Izaberite temu i plugin-ove za najbolji i najlakši SEO vašeg sadržaja.

STVORIMO NEŠTO NEVJEROJATNO ZAJEDNO!

Koliko je bio koristan ovaj post?

Kliknite na zvijezdu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 4.6 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Podijelite članak:

PRIJAVITE SE NA NAŠ Newsletter

Preporučeni